Inför semestern

Om lågaffektivt föräldraskap.

Detta är en bild ur verkliga livet. Jag bad inte mina barn modellera och jag använde inga filter för att få det att se ut på ett eller annat sätt. Det var så här det såg ut förra sommaren när jag tänkte att jag skulle göra “som man borde göra”, det vill säga se till att åka någonstans med mina barn på sommaren. Bilden är från etnologiska muséet i Stockholm, och visst, jag kan förstå att just det muséet kanske inte var en höjdare om man är liten. Men vi var på tekniska muséet med, och så allt annat man ska se när man är i Stockholm då. Men det var liksom inte det som de minns från sommaren i Stockholm när jag frågar dem, så här i efterhand (inför att jag vill planera sommaren som ligger framför oss och utifrån att jag fick syn på den här bilden i min mobil och påmindes om hur inte-kul vissa stunder var). Det de minns är att man kan springa runt farmors hus, gömma sig bakom alla de växter som växer i hennes trädgård samt att man kan kasta mjukisdjur nedför hennes långa trappa och att de klarar av att studsa hela vägen ner till den som står och väntar på dem där. Det de minns ifrån Drottningholmsbesöket är att en av dem glömde sin pinne inne på toaletten på caféet. 

Så, vad vill jag säga med detta? Jo, att jag kommer att sänka ribban drastiskt detta året. Jag kommer göra allt som står i min makt för att inte gå på andras instagramfiltrerade semesterbilder utan lyssna in mina barns perspektiv. Det kanske kommer betyda att jag blir frustrerad över att jag sitter i en solstol i vår trädgård för femtioelfte dagen i rad medan barnen är inne och spelar dator. Men då ska jag försöka praktisera medveten närvaro hade jag tänkt. Och skriva på en bok. Och i alla fall så ska jag gå in och fråga vad de gör med jämna mellanrum. Det kan också vara bra, så att jag inte blir sönderbränd eller får stolsting. Förmodligen är det också bra så att de får lite att äta då och då med.

Och om vi skulle få för oss att åka någonstans. Det vill säga, om vi gemensamt har tittat på bilderna på platsen vi ska åka till, har pratat om när vi ska åka dit, vad vi ska göra när vi är där, vad man kan göra om man inte tycker det är kul längre, när vi ska åka hem, och vad vi ska göra när vi har kommit hem igen, ja, om vi får för oss att åka dit sen också – då ska jag ta en ny bild och jämföra minerna.