Nystart? Om att få varje dag att fungera.

lågaffektivt bemötande

Augusti och dags för nystart! Vilket, om några månader, leder till omstart för en del. Och för vissa dröjer det till våren innan det går att ta sig ut på banan igen.

Låt mig förklara vad jag menar med denna, kanske något pessimistiska profetia. Så att vi kan förebygga så att den inte slår in. Jag tar skolan som exempel och går rakt på sak.

Ett sommarlov innebär två månaders mognad. Men inte att mirakel sker. Över ett sommarlov försvinner inte en funktionsnedsättning som autism eller adhd. Man kan bli mycket längre, fylla år eller byta från ett stadie till ett annat. Men hade man en funktionsnedsättning innan man gick på sommarlov så har man det också efter det att lovet är slut. Och vet man om det som skola behöver man tänka till lite extra redan från början. Inte vänta och se vad som händer.

Annars kan det bli så där, att en nystart blir en omstart eller en krasch. För barn vill också få det att funka. De hör oss vuxna som peppar och hejjar på. Och det finns ofta en hel del energi efter ett långt lov. Men för var dag som går töms det där batteriet, och utan påfyllnad (läs: en skoldag som utgår från ens sätt att fungera) så tar det stopp en vacker dag. Kanske i i början av september. En del går till oktober. Ända till november håller vissa. Men sedan blir det tvärstopp för den som har behov av anpassningar och stöd men som inte får de behoven mötta. Det går inte att köra vidare på ren vilja. Det krävs energi. Så kanske att det kraschar redan på morgonen, eller efter första rasten. Och kanske att man inte alls kan komma iväg till skolan längre. Så blir det för en del.

Om vi inte är flexibla redan från första dagen. Redo att justera och anpassa så att varje dag blir en dag som fungerar. Då kan jag vara med på att vi pratar om nystart.

Här är en litet zine (som det kallas) som handlar om att fixa, trixa och försöka så gott vi kan, men aldrig pressa någon in i kaklet. Bättre att ge upp. Som i att ta ett steg tillbaka. Fundera. Varför fungerar det inte nu? Prova något nytt nästa dag. Inte ge upp som i att överge. Men det förstår ni säkert. Finns att ladda ner under Downloads! Och här kommer en liten bild-instruktion för själva utskriften och vikningen. Varsågoda!

Skriv ut första sidan och skriv sedan ut andra sidan på baksidan av första sidan. Lägg in pappret på följande vis i skrivaren! (Detta är nog mitt tredje försök, men detta blir rätt!)
Så här ser andra sidan ut utskriven.
Vik.
Vik igen.
Och igen.
Vik ut pappret igen.
Vrid och vik.
Klipp!
Och vik så pappret hamnar så här nu istället.
Detta är framsidan!
Första uppslaget!
Andra uppslaget!
Baksidan!
Vik upp och vänd! That´s it!