Neurotribes – en odyssé genom autismens historia

Neurotribes av Steve Silberman - om autismens historia

Boken Neurotribes: The Legacy of Autism and the Future of Neurodiversity av journalisten Steve Silberman är en sådan bok jag önskar att jag hade fått till mig under psykologutbildningen. Det är en odyssé genom autismens historia med början i den första dokumentationen av det som vi idag skulle benämna autism och som slutar i neurodiversitetsrörelsen. Däremellan får läsaren följa med på en stundtals underhållande, stundtals gripande, stundtals oerhört sorgsen resa via psykiatriker, forskare, föräldrar och inte minst via ögonen på personerna, autisterna, själva. För att – som sagt – slutligen landa i rösterna från personerna själva. Eftersom autismprofessorn Simon Baron Cohen skriver sammanfattningen av boken på ett så väl formulerat sätt här blir mitt bidrag i att dela boken vidare genom ritpennan istället:

Neurotribes av Steve Silberman - om autismens historia
Neurotribes av Steve Silberman - om autismens historia