Om stress i föräldraskapet

La ut en ny Insta-serie https://www.instagram.com/tereseosterholm/ och den delar jag här med.

Det är svårt att räcka till, hinna med, vara good-enough. Det finns alltid mer att göra. Vart man än vänder sig. Rensa bort plast. Vika kläderna i skåpen till minimal storlek. Babysimma. Babyjogga. Babyyoga. Mobilparkera. Fermentera bönor. Det är inte ens på baka-surdegsbröd-nivån längre. Allt snäppas upp. I alla områden i livet.

I senaste Mama kan man kolla om man har lyckats eller om man har mer att jobba på. ”27 saker föräldrar borde lära sina barn – för att ge dem ett lyckligt liv”.

Föräldrautmattning (utmattningssyndrom i föräldraskapet) drabbar mellan 2-12% av föräldrar visar en aktuell belgisk studie (Roskam, Raes & Mikolajczak, 2017). Det räknas varken som stress, depression eller jobbrelaterad utmattningsdepression utan som utmattning i föräldraskapet. Så nu har man det att vara stressad och orolig över med. Att kolla så man inte lider av parental burnout.

Man kan också fråga sig vad som görs på samhällelig nivå. Vad säger BVC-sköterskan på kontrollerna? Vad svarar barnpsykologerna i frågespalterna? Vad visar fortsatta studier? Vilka faktorer går att plocka upp som ger motståndskraft? Det är inte upp till alla kämpande föräldrar själva att inte bli utmattade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s